Pastorie Sint-Stephanusparochie

Beschrijving

Gebouwd in 1727-1728, samen met de kerk, door de abdij van Averbode. Late Maasstijl met classicerende barokelementen als de hoekpilasters en de baksteenfries. Hersteld en gerestaureerd door Gilkinet tussen 1906 en 1914; recente restauratie.

In de 18de eeuw was de pastorie omringd door verschillende dienstgebouwen, confer Ferrariskaart (1771-77); deze zijn midden 19de eeuw op één na alle verdwenen, confer Atlas van de Buurtwegen (1843); thans rest hiervan niets.

Samen met de kerk is de pastorie op een hoogte gelegen, temidden van een ruime, omhaagde tuin.

Alleenstaand dubbelhuis, vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (leien). Bakstenen gebouw op een gebouchardeerde, kalkstenen plint. Baksteenpilasters op de hoeken. Bakstenen dropmotief onder de dakrand. Boven de deur in de zuidgevel bevindt zich een kalkstenen gevelsteen met wapenschild van de bouwheer, abt Frederic Van de Panhuysen (confer kerk). De ordonnantie van voor- en achtergevel is identiek. Kalkstenen kruiskozijnen in een omlijsting met sponningbeloop in het benedengedeelte, voorheen beluikt, en op de benedenverdieping voorheen getralied; de stenen kruisen werden in de zuidgevel, waarschijnlijk in de eerste helft van de 19de eeuw, verwijderd. Rechthoekige deuren in een kalkstenen omlijsting op neuten, met bolkozijn als bovenlicht. Twee kloosterkozijnen in de zijgevel.

• DARIS J., Notice..., Vol. III, Liège, 1873, p. 130.
  • DUSAR A., Limburgs Kunstbezit, Hasselt, 1970, p. 256.