Kasteel Romsée

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Romsée

Beschrijving

Complex gelegen in een ruim beboomd park, genoemd naar de bouwheer, advocaat Jozef Romsée en gedateerd 1903. Na de Tweede Wereldoorlog fungeerde het gebouw als café, restaurant en bar. Heden opnieuw woonst.

Alleenstaand dubbelhuis, drie traveeën en twee bouwlagen onder afgewolfd mansardedak (leien) met twee dakkapellen onder zadeldak, van 1903 confer gevelsteen. Bakstenen gebouw met hardstenen banden en doorlopende lekdrempels, op een breukstenen plint en verhoogde begane grond. Middenrisaliet met tuitgevelvormige bekroning. Getoogde vensters in een geprofileerde hardstenen omlijsting; dito deur; balkon op de bel-etage.

Links van het woonhuis: L-vormige dienstgebouwen uit dezelfde bouwperiode.

• BOGAERTS D. e.a., Kortessem. 50 historische getuigen, (Tongeren), (1986), p. 42-43, ill.