Zwanennesthoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Zwanennesthoeve

Beschrijving

Oude pachthoeve voorheen omwald lustverblijf van de familie van Zinnik, gegroend met talrijke boom- en struiksoorten en bijzonder pittoresk gelegen in een tamelijk wijd landschap.

Heden semigesloten hoeve van bakstenen gebouwen onder zadeldaken (dienstgebouwen met mechanische of Vlaamse pannen). Gegroepeerd rondom een gekasseide binnenplaats met mestvaalt en siertuintjes. Rechthoekige inrijpoort opgenomen in schuur.

Woonhuis van één bouwlaag en vijf traveeën aan erfzijde. Zadeldak (nok parallel aan de straat, leien). Links opkamer van twee traveeën. Turkoois beschilderde gevel en donkere plint. Datering 1769 door middel van muurankers in zijgevel. Rechthoekige beluikte vensters met arduinen lekdrempels en houten lateien. Rechthoekige deur met bovenlicht (sierlijke tracering) met vlakke natuurstenen stijlen onder een houten latei. Gepleisterde kroonlijst. Bakstenen achtergevel van twee bouwlagen en zeven traveeën (twee opkamertraveeën rechts). Arduinen plint. Rechthoekige vensters met arduinen lekdrempels en houten lateien, beluikte benedenvensters met diefijzers. Rechthoekige deur met bovenlicht, zandstenen stijlen met kwarthol onder houten latei. Bovenverdieping uit de 19de eeuw. Muurvlechtingen in zijgevels.

Twee stalvleugels haaks op woonhuis en ertegenover een lange dwarsschuur met prettig dakkapelletje boven de inrijpoort aan erfzijde. Recente open bergplaats (lessenaarsdak van golfplaten op ijzeren zuiltjes) tegen de schuur.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle