Blauwepoorthoeve

Beschrijving

Zogenaamd "Blauwepoorthoeve". Voormalige hoeve met losse, bakstenen bestanddelen onder zadeldaken (mechanische pannen), uit de 19de eeuw.

Dieperin en parallel aan de straat gelegen boerenburgerhuis, links van stal- en schuurgebouw, waartussen begrinte erfoprit. Voortuintje afgesloten door middel van gietijzeren hek.

Boerenhuis: dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen; jaarsteen 1807 in linker zijgevel. Rechthoekige muuropeningen verdiept in getoogde nis onder witbeschilderde (voorgevel) strek. Kozijnramen: in voorgevel, met grote roedeverdeling, beluikt op begane grond; in achtergevel smalle schuifvensters met kleine roedeverdeling rechts, boven twee gedichte kelderopeningen onder I-balk. Bakstenen lekdrempels. Beglaasde rondboognis met Heilig-Hartbeeld in getoogde vensternis boven de voordeur. Gecementeerde zijgevel met jaartal 1925. Lagere aanbouwsels onder zadeldak tegen achter- en zijgevels.

Ten oosten, dwarsschuur deels met houten plankenbeschieting op bakstenen voeting.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine