Parochiekerk Sint-Medardus

Beschrijving

Hoog gelegen kerk ten noorden van de Markt; omringende beboomde grastuin, deels ommuurd, deels omhaagd. Eclectisch bedehuis met basilicale opstand gesigneerd in neut van het portaal: "H. en M. Leborgne Architectes Charleroi 1925". Plannen ontworpen door architect J. Coomans (Ieper) werden niet uitgevoerd. Wederopbouw sterk afwijkend van de vooroorlogse laatgotische tweebeukige hallenkerk met westtoren.

De plattegrond ontvouwt: een voorgeplaatste westtoren met aanleunend zeszijdig traptorentje, een driebeukig schip van zes traveeën en ten noorden doopkapel, een hoofd- en twee zijkoren van respectievelijk een anderhalve travee en driezijdige sluiting, en één travee en een vlakke sluiting, en, een sacristie ten noorden. Westtoren van drie geledingen met versneden hoeksteunberen uitlopend op hoektorentjes met naaldspits (leien). Rechthoekig ingangsportaal, verdiept in een geprofileerde spitsboog; mozaïek met de Heilige Medardus gesigneerd G. Banckaert Gent, in boogveld. Erboven, spitbogig vierlicht; lichtgleuven. Spitsbogige galmgaten, aflijnend rondboogfries. Vlakke borstwering.

Midden-, zijbeuken en lagere koorpartij getypeerd door versneden steunberen, spitsboogvensters en aflijnende tandlijst.

Interieur: baksteen met simili-natuurstenen banden. Spitsbogige scheibogen op arduinen zuilen met knoppenkapiteel; halfronde pilasters. Overdekking door middel van kruisribgewelven; centraal mangat in portaal.

Mobilair: Neogotisch meubilair onder meer biechtstoelen.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 13416.