Bedevaartsoord Klein Scherpenheuvel

Beschrijving

Volks bedevaartsoord "Klein Scherpenheuvel", omdat de alhier gelegen kapel bedoeld is als repliek van de vermaarde basiliek van Scherpenheuvel.

Opgericht in 1842 door toedoen van de toenmalige onderpastoor Druyts, naar aanleiding van het 200-jarig bestaan van de parochie. De enorme toeloop na een miraculeuze genezing maakte uitbreiding en restauratie noodzakelijk. In 1903 werden de omringende staties van de kruisweg opgetrokken. Het gebied rondom de kapel werd vergroot en beplant. In 1920 werd als hulde aan de oud-strijders een Heilig Hartbeeld geplaatst, van de hand van E. Van der Paal architect en L. Jacobin beeldhouwer Borgerhout), zie signatuur. De rozenkranskapellen van cementrots en de calvarieberg dateren van 1926 en werden ingehuldigd in 1927. Tegelijkertijd werd een lindedreef aangelegd van aan de kapel naar de Itegemsesteenweg.

Omheind parkje met in het verlengde van de dreef gelegen Onze-Lieve-Vrouwekapel (ten zuiden), voorafgegaan door een Christus aan het kruis en omringd door de kruisweg; Heilig Hartbeeld en maquette van de kapel, afkomstig van de praalstoet ter ere van het 150-jarig bestaan (1992), ten noordoosten; verder naar het noordoosten rozenkranskapellen en calvarie.

Onze-Lieve-Vrouwekapel van 1842, gelegen op een verhevenheid, afgeboord met een natuurstenen talud: ronde baksteenbouw onder koepel van zink met goudkleurige sterren. Gecementeerd met schijnvoegen en gemarkeerd door een blinde rondboogarcade waartussen gevelhoge pilasters. Aan de voorzijde: portaal van rode en gesinterde baksteen met gevelsteen voorzien van benaming en jaartal; rondboogdeur. Bepleisterd en beschilderd interieur met vlak plafond en gekleed houten beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind uit het tweede kwart van de 19de eeuw.

Omringende kruiswegstaties van 1903: neogotisch getinte, bakstenen kapellen op gecementeerde sokkel, met telkens twee beglaasde spitsboognisjes, elk voorzien van een gepolychromeerd statietafereel in halfreliëf.

Rozenkranskapellen van 1926 met centrale calvarie waarvan het gebetonneerde kruis de signatuur "1988 BLH" draagt, verwijzend naar de plaatsing van een nieuw Christusbeeld in dat jaar; de kapellen van natuurkeien, onder meer de uitbeelding van pinksteren, werden vervangen in 1979 of 1983 zie de ingegrifte jaartallen.

• S.N.,350 jaar Wiekevorst, Uitgave van Heemkring "Wiekevorst, Ons Dorp", s.l., 1992, p. 415.
  • S.N., Klein Scherpenheuvel bestaat 150 jaar, in Het Nieuwsblad, 20/08/1992.
  • VAN DE PUTTE L., Geschiedenis van Klein Scherpenheuvel te Wiekevorst, in 't Swanekoeriertje, XI nummer 2, 1982, p. 5-7.