Gemeentehuis van Erembodegem

Beschrijving

Gemeentehuis van 1874, gelegen op de hoek van de Dorpsstraat. Rechthoekig neogotisch gebouw van baksteen met gebruik van grijze kalkzandsteen voor het lijstwerk. Inkom op korte zijde. Twee bouwlagen onder zadeldaken (nok parallel aan de straat, pannen). Gecementeerde plint. Dubbel cordon tussen de bouwlagen en in entablement. Steekboogvormige muuropeningen op benedenverdieping en rondboogvormige op bovenverdieping. Puntgevel van drie traveeën met hoekpilasters uitlopend op overhoekse gekanteelde torentjes; overkragende rondboogfries en verhoogd middenrisaliet. Dubbele steektrap met bordes en ijzeren hek. Muuropeningen onder druiplijsten. In het middenrisaliet: steekboogvormige vleugeldeur met bovenlicht in een geprofileerde omlijsting met oren van grijze kalkzandsteen; gekoppelde rondboogvormige bovenvensters met diagonale tracering en blinde oculus. Aan Denderstraatzijde: lijstgevel van acht middentraveeën, geflankeerd door hoekrisalieten van telkens drie traveeën, uitlopend op een puntgeveltje met overkragende rondboogfries. In laatstgenoemde, muuropeningen voorzien van druiplijsten met oren; gekoppelde rondboogvensters onder schouderboogvormige druiplijst op bovenverdieping (middentravee), rondboogvormig topvenstertje. Benedenvensters van rechter hoekrisaliet lichtjes verbouwd met I-balk. Getoogde en rondbogige vensters met ijzeren roeden in de middentravee. Rondboogvensters in de achtergevel.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle

Aanvullende informatie

Na de fusie zijn de straatnamen veranderd: Dorpsstraat en Denderstraat zijn nu Erembodegem-Dorp geworden.

• Informatie meegedeeld door de gemeente (16 december 2021).