Neoclassicistische eenheidsbebouwing

Beschrijving

Neoclassicistische eenheidsbebouwing van twee bouwlagen, met herbergen, winkel- en burgerhuizen ten westen van de kerk; opschrift van pilasterbasement (nummer 10): "Deze blok huizen werd in 1918 door oorlogsgeweld vernield en in 1925 heropgebouwd door Aimé Latte, bouwmeester te Kortrijk".

Nummer 10, herberg zogenaamd "Gouden Hoofd", zie opschrift van uithangbord waarboven verguld hoofd in medaillon ter hoogte van de afgeschuinde hoek- én deurtravee. Breedhuizen (nummer 6-9) van drie à vier traveeën en hoekhuis (nummer 10) van acht traveeën onder meer afgeschuinde hoektravee, onder geknikte zadeldaken (leien, mechanische pannen) met houten dakkapellen onder driehoekig of gebogen fronton met vleugelstukken. Baksteenbouw; sokkels en plinten van Atrechtse zandsteen en arduin. Pilastergevels met Ionische kapitelen onder  eenvoudig, gekornist hoofdgestel. Panelen op de borstwering. Benadrukt deur- en koetspoortrisaliet respectievelijk bij nummer 6 en 7. Nummer 10: nis met beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind onder baldakijn, op de tweede bouwlaag. Nummer 9: aangepaste begane grond.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine