Onderpastorie Sint-Martinusparochie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onderpastorie

Beschrijving

Onderpastorie naar ontwerp van architect V. Degand (Brussel) van 1921. Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen) met afgewolfde dakkapel. Donkerrode baksteenbouw; natuursteen voor plint, ornamenten. Eclectische wederopbouwarchitectuur, zie houten gootlijst op consooltjes; aflijnende tandlijst; sierankers; linker risaliet van drie traveeën uitlopend op een getrapt dakvenster met gebogen frontonbekroning; overkragend rondboogfries; rechthoekige vensteropeningen onder meer gevat in korfboogomlijstingen en in een Brugse travee. Drielicht rechts.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 6331.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine