Klooster

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Klooster

Beschrijving

Klooster, in feite ruim burgerhuis, middenin omhaagde grastuin, ten oosten uitziend op speelplaats met laag klasgebouw op de noordzijde. Kloosterschool (kleuteronderwijs), tevens parochiaal centrum en bibliotheek, ten noorden van de kerk. Eclectische wederopbouwarchitectuur uit het begin van de jaren 1920.

Klooster. Dubbelhuis van drie brede traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Donkerrode baksteenbouw; arduin onder meer voor sokkel en kozijnen. Middenrisaliet uitlopend op trapgevel; Heilig Hartbeeld met arduinen sokkel en dito baldakijn op de centrale bovenpenant. Muurvakken afgelijnd met overhoekse muizentand en doorbroken door drielicht- en bolkozijnen voorzien van verdiepte boogvelden in visgraatverband. Zijgevels: onder meer kruiskozijnen.

Laag bakstenen klasgebouw onder zadeldak (mechanische pannen). Linkergedeelte in bouwtrant aansluitend bij het klooster. Vlakker gehouden rechtergedeelte van gele baksteen. Typerende grote klasramen onder meer met houten kozijnconstructie in de vleugel rechts.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine

De kleuterschool ten oosten van het klooster is gesloopt.