Hoeve met zuivelfabriekje Donck

Beschrijving

Grote hoeve, alwaar in 1932 de kaasmakerij van Passendale werd gesticht, zie aan straatoverzijde gelegen zuivelfabriekje van 1936 tot 1946 in gebruik. Nadien werd de kaasmakerij ondergebracht in de oude brouwerij Boucqué, aan de vroegere spoorlijn waar ze tot op heden is gevestigd. Wederopbouwhoeve grosso modo aansluitend bij de regionale 19de-eeuwse hoevebouw.

Opstelling: losse bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een geasfalteerd erf, ten zuidoosten gietijzeren hek tussen vierkante, bakstenen hekpijlers op sokkel; boerenhuis, stalvleugel en dwarsschuur respectievelijk ten zuiden, oosten en westen; calvariegroep ten zuidoosten.

Aanplantingen: voortuintje aan straatzijde afgezet met bakstenen muurtje waarboven gietijzeren hek.

Materialen: verankerde donkerrode baksteenbouw; pannen (mechanische, blauwgeglazuurd bij boerenhuis) zadeldaken, onder meer onderbroken door klimmende dakvensters; ijzeren bliksemafleider met hartvormige bevestiging.

Streekeigen bouwelementen: meer uitgewerkte straatgevel van boerenhuis, zie deurrisaliet, gebruik van gele baksteen voor horizontale banden en strekse ontlastingsbogen boven rechthoekige muuropeningen onder ijzeren I-balken met rozetten; oculus aan erfgevelzijde; asemgaten in dwarsschuur;

Indeling: dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën; stal met voederhok, melkhuis en privaat; dwarschuur met wagenhuis links en rechts.

Voormalig zuivelfabriekje uit 1936. Donkere baksteenbouw van één bouwlaag onder plat dak tussen hoekpostamenten. Voorgedeelte met verhoogde begane grond, zie kelderopeningen. Inspringende middenpartij met rondboognis (Sint-Jozefbeeld) tussen postamenten. Grote rechthoekige muuropeningen.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine