Boerenwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning van 1772

Beschrijving

Naar het westen georiënteerd voormalig boerenhuis van zes traveeën onder zadeldak (pannen). Naar verluidt vroeger jaarankers 1772 in de linker zijpuntgevel. Gerestaureerd in 1974 met toevoeging van enkele nieuwe aanbouwen (garage links, keuken achteraan en badkamer met stookplaats rechts). Verankerde bakstenen voorgevel met gepikte plint, gewitte banden rond de muuropeningen en ter verbinding van tussen- en onderdorpels. Eveneens gewitte, bepleisterde geprofileerde daklijst onder de hanggoot. Getraliede rechthoekige vensters met verankerde houten kruiskozijnen, kleine roedeverdeling en luiken met paneeldecoratie. Lage getoogde voordeur in een opvallende, brede rechthoekige grijze bakstenen omlijsting; pilasters met imitatietorsade in rode baksteen en afgedekt door een rechte, geprofileerde en gekorniste druiplijst. Verzekeringsplaat (Vereniging/ Union) links naast de deur. Tuitvormig dakvenster boven de deur, toegevoegd bij de restauratie. Lage korfboogdeur in de laatste travee rechts, toegang tot vroegere weefkamer. Nieuwe zijgevel met aandak tegen de oorspronkelijke rechter zijgevel en met vergrote topoculus.

Binnenshuis. Bewaarde houten zoldering met versierde moerbalken waaronder twee met hartmotief tussen vier kleine cirkels. Gerestaureerde brede open haard in de vroegere weefkamer. Opkamer boven kelder in de noordoosthoek van de woning.