Calvarie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Calvarie

Beschrijving

Calvarie in open rechthoekige bakstenen kapel naast woning nummer 42, schuin opgericht op de hoek met Moerstraat. Calvarie aangegeven op topografische kaart van 1862. Huidige kapel naar verluidt verbouwing van circa 1940 van de bestaande kapel uit begin 20ste eeuw, door de eigenaars van het huis nummer 42 (met rest van bouwmateriaal van hun nieuwe woning). Calvariebeeldengroep op altaar en opzij sokkel met Heilig Rochusbeeld.

Op de hoek met Langeboeken stond tot 1919 een houten korenwindmolen. De molen van de Kruisstraat werd reeds vermeld in 1615.

• DE MUYNCK G., Groot-Zomergem in oude foto's, Eeklo, 1992-1993, deel 2, p. 126.
  • RYCKAERT M., Het bedrijfsleven te Zomergem, in Appeltjes van het Meetjesland, Jaarboek nr. 36, 1985, p. 168.