Kluiskapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kluiskapel

• is aangeduid als beschermd monument Kluiskapel

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kluiskapel met omgeving

Beschrijving

Onze-Lieve-Vrouwekapel, ook "Kluiskapel", gelegen in het Kluisbos. Eerste vermelding in de 8ste eeuw toen Sint-Ursmarus er een cella stichtte, die later afhankelijk zou worden van de abdij van Affligem. Opbouw van de huidige kapel in 1758. Slopen van het bouwvallige gedeelte in 1835, zodat nu slechts het hoogkoor overblijft.

Witgeschilderd bak- en zandstenen gebouw met driezijdige sluiting onder steil dak (roofing) met klokkentorentje. Zandstenen sokkel en hoekblokken. Portaaltje onder zadeldak met rondboogdeur en oud arduinen wijwatervat rechts. Zijgevels met steekboogvenster in beschilderde omlijstingen van gesinterde baksteen en met geprofileerde druiplijstjes. In de koorsluiting, klein steekboogvenstertje in gelijksoortige omlijsting.

Mobilair: volks Onze-Lieve-Vrouwebeeldje uit de 16de eeuw.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle

Aanvullende informatie

De omgeving van de Kluiskapel wordt bepaald door het Kluizenhofje, de Kluisdreef, de 19de-eeuwse eenlaagse woningen bij de Kluiskapel, het oudste gedeelte van de Kluiskouter, het laaggelegen broekbos, een restant van het voormalig Affligembos en de recente weilanden met sterk schommelende watertafel. Op een tiental meter van de Kluiskapel bevindt zich de bron, het zogenaamde ‘Kluizeputteken’.

• Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000710, Kluiskapel (S.N., 1985).
  • Dossier aangeduide ankerplaats Kluisbos, Faluintjes en Abdij van Affligem (APO007).