Klooster van Beke

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Klooster van Beke

Beschrijving

Voormalig klooster van Beke, nu privé-woning. Gebouwd in 1934 als kloosterhuis voor de zusters van Sint-Vincentius à Paulo die hier op de wijk Beke sinds 1887 een lagere gemengde school bedienden. Rechts aanpalend overblijvend gedeelte van het oude kloosterhuis van 1897, nu horend bij de vrije gemengde basisschool (Oude Staatsbaan nummer 64) en wachtend op sloping. Kloostergebouw door de zusters verlaten op 1 december 1971. Bak- en natuurstenen gebouw van twee verdiepingen onder pannen bedaking, volgens opschrift plintsteen naar ontwerp van architectenbureau A. Bressers uit Gent. Herkenbare interbellumarchitectuur onder meer aan de typische dieperliggende lintvoegen. Vooruitspringende brede ingangstravee links eindigend op topgevel met spitsboogvormige uitsparing in het hoge topstuk. Gekoppelde spitsboogvensters geven de ruimte op de bovenverdieping aan waar vroeger een kapel was ondergebracht. Rondboogvormige vleugeldeur onder een rechthoekig reliëf van Sint-Vincentius met twee kinderen. Console met inscriptie S V en de jaartallen 1887 en 1937 verwijzend naar de oprichting en het vijftigjarig bestaan van het klooster.

• RYCKAERT M., Het voormalig klooster van de Zusters van Sint- Vincentius a Paulo te Zomergem, in Appeltjes van het Meetjesland, Jaarboek nummer 25, 1974, p. 110-117.