• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Goed van Schipdonk

Beschrijving

Vroeger zogenaamd "Goed van Schipdonk", heden hoeve met losse bestanddelen ingeplant naast de Brugse Vaart. Voorheen cirkelvormig omgrachte kern van de heerlijkheid van Schipdonk, waarvan reeds melding in 1248. In 1563 afgekocht door Maarten Snouckaert van Filips II. Afgebeeld op figuratieve kaart van het kanaal Gent-Brugge door J. Hoorenbault van 1615. Aanzienlijke oorlogsschade in 1918. Aan de zuidelijke erfzijde opgericht boerenhuis van negen (?) traveeën met in de laatste travee geïncorporeerde stallen, onder zadeldak (pannen). Vermoedelijk 19de-eeuwse vergroting van ouder huis (rest van vlechtingen in linker zijgevel). Verankerde en gewitte bakstenen erfgevel (noorden) op grijze plint en met rechthoekige muuropeningen. Eveneens gewitte achtergevel met verschillende vensters, onder meer een opkamervenster, en lage deur onder houten latei.

Deels herbouwde stalvleugel aan de westelijke erfzijde achter mestvaalt. Voorts gemoderniseerde bedrijfsgebouwen.

• Rijksarchief Gent, Kaarten en plans, nummer 97.
  • RYCKAERT M., Zomergem, zijn heerlijkheden en hun heren, in Appeltjes van het Meetjesland, Jaarboek nummer 6, 1954, p. 125-133.
  • RYCKAERT M., De Zomergemse straatnamen voor 1800, in Appeltjes van het Meetjesland, Jaarboek nummer 18, 1967, p. 292.
  • RYCKAERT M.-RYSERHOVE A., Te Zomergem op bezoek, Maldegem, 1969, p. 14.