Molenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Molenhuis

Beschrijving

Voormalig molenhuis uit het vierde kwart van de 18de eeuw, heden aangepast tot woonhuis met dubbelhuisopstand. Van de oude olieslagmolen, eerst werkend met paardenkracht, later met stoom, bleef het rad, de as en het wiel, alsook de paardenput behouden. In 1972-1973 gerestaureerde bak- en zandsteenbouw van één bouwlaag, respectievelijk zeven en vijf traveeën in de voor- en linker zijpuntgevel, onder een groot mank dak (nok parallel aan de straat, pannen). Gezandstraalde en deels hervoegde gevels. Verankerde voorgevel met links hoekstenen. Steekboogvensters in omlijstingen van kleine baksteen met hoekstenen tussen, arduinen lekdrempels. Verhoogde deurtravee, uitgewerkt tot een vereenvoudigd halsgeveltje. Hergebruikte rechthoekige deur met houten waaier in een arduinen omlijsting met geprofileerd beloop en druiplijst (18de eeuw) (herkomstig uit een huis op de Houtmarkt te Aalst). Twee steekboogdeuren rechts. Achtergevel deels heropgebouwd volgens oorspronkelijke opstand, met mansardeverdieping. Drie gelijksoortige, doch grotere steekboogvensters en toegevoegde nieuwe steekboogpoort. Verankerde linker zijpuntgevel met hersteld aandak met vlechtingen op schouderstukken. Gelijksoortige benedenvensters, links toegevoegd, en rechts authentiek met sponning en duimen. Rechthoekige bovenvensters met houten latei en arduinen onderdorpel. Zandstenen steekboogdeur, sluitsteen gevat in een gevorkt muuranker, gedateerd op imposten 17(8)1. Rechts steekboogdeur. Rechter zijgevel van drie ongelijke traveeën met hersteld aandak met vlechtingen op schouderstukken. Gelijksoortige steekboogvormige benedenvensters, rechthoekige kleine bovenvenstertjes en centrale rechthoekige deur onder houten latei. Recente kleine aanbouw onder zadeldak (pannen) met aandak tegen rechter zijgevel. Met klimop begroeide losstaande bakstenen schouw voor achtergevel.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle