Herenhuis

Beschrijving

Pleinwand tussen de Keizerstraat en de Voochtstraat. Monumentaal gebouw met fraaie omlopende gevelordonnantie in empirestijl; dertien traveeën, één afgesnuite hoektravee, vier traveeën aan de Keizerstraat en drie traveeën aan de Voochtstraat; drie bouwlagen - de hoogste merkbaar lager - onder aaneengesloten zadeldaken (mechanische pannen).

Gedecapeerde lijstgevels met beschilderde omlijstingen en kordons. Pleinwand geaccentueerd door licht vooruitspringende middenpartij van vijf traveeën afgelijnd door pilasters en voorzien van centraal poortrisaliet.

Rechthoekige poort in een beschilderde omlijsting onder druiplijst op acanthusbladconsoles, op de bel-etage gebruikt als balkonplaat; ijzeren empirehek; rechthoekig deurvenster en haast vierkant bovenvenster. Rechthoekige, voorheen beluikte benedenvensters onder puilijst. Rondboogvormige bel-etagevensters met geprofileerde booglijst op doorgetrokken imposten. Op de derde bouwlaag, haast vierkante vensters op doorgetrokken lekdrempels van arduin. Afgesnuite hoektravee gemarkeerd door Venetiaans drielicht op bel-etage en drielicht op de bovenverdieping. Meestal behouden houtwerk op de bovenverdieping.

Gevels aan Keizerstraat en Voochtstraat met gelijkaardige vensters als voorgevel; verbouwde begane grond bij eerstgenoemde, blinde bovenvensters bij laatstgenoemde.

Doorlopend eenvoudig hoofdgestel: gekornist kordon onder kroonlijst op klossen.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde