Kasteel Dr. Waelkens

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Dr. Waelkens

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel van Saffelaere

Beschrijving

Vroeger zogenaamd "Kasteel Dr. Waelkens", heden restaurant met kunstgalerij zogenaamd "Kasteel van Saffelaere". Voormalig dokters- en bloemistenhuis. Geneesheer J.-B. Waelkens richtte in 1896 een bloemisterij op in de Kerkstraat gevolgd door de bouw van zijn woonhuis in 1901. Het tuinbouwbedrijf van Dr. Waelkens ging in 1923 failliet en werd in 1925 aangekocht door P. Staelens wiens zoon de bloemisterij overnam. Restauratie en vergroting van het huis met het oog op zijn nieuwe bestemming in 1985, nogmaals in dezelfde bouwtrant links aanzienlijk uitgebreid in 1992.

Oorspronkelijke bak- en hardstenen villa in eclectische stijl naar ontwerp van architect J. Rooms. Onderkelderd dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder snijdende zadeldaken (leien met vorstkam) tussen trapgevels. Horizontale banden, vensterlateien met waterlijsten, rondboogvelden en -friezen en decoratieve details zoals twee ruitvormige gevelstenen met opschrift "ANNO" en " 1901 ". Linker vensterrisaliet voorzien van erker op benedenverdieping met balkonleuning en bekroond door trapgevel met overhoekse pinakels met bolornament. Twee achteruitspringende rechter venstertraveeën met midden getrapt dakvenster. Centrale deurtravee uitgewerkt als vierkante hoektoren van drie verdiepingen op rondboogportiek met stoep van 4 trappen; bekroond door een gerestaureerde houten lantaarn met leien torenhelm met windhaan. Het overdekte terras dat oorspronkelijk de deurportiek rechts flankeerde werd bij de restauratie vervangen door een uitbouw met dakterras die qua bouwstijl aansluit bij de oorspronkelijke woning. De beide bestaande zijdelingse annexen van één bouwlaag werden eveneens bij de restauratie licht aangepast en uitgebreid in dezelfde stijl.

• PUIMEGE G., Honderd jaar sierteelt te Zaffelare, Zaffelare, 1990, p. 115-121.

Auteurs: Verbeeck, Mieke