erfgoedobject

Suikergroep N.V.

bouwkundig element
ID
34318
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34318
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

Beschrijving

Suikerfabriek, sinds 1989 zogenaamde "Suikergroep N.V.". Bedrijf opgericht in 1869 door Jules De Cock onder de benaming "Sucrerie Jules De Cock & Compagnie". De familie Lippens, die van bij de oprichting van de fabriek een van de vennoten was, werd na enige tijd (ca. 1890) de enige aandeelhouder. Onder leiding van H. Lippens circa 1893 zogenaamde"Sucrerie de Moerbeke-Waes" en in 1914 onder leiding van P. Lippens na opslorping van een suikerfabriek uit Zelzate zogenaamd "Sucrerie et Raffinerie de Moerbeke". In 1929 na versmelting met twee andere suikerfabrieken respectievelijk gevestigd te Zelzate en te Snaaskerke (Gistel) zogenaamde "Sucreries des Flandres". In 1924 werd het bedrijf vernieuwd. Uit dat jaar dateert nog onder meer het bureaugebouw aan de Opperstraat en de houtstapelplaats. Nadien werd het bedrijf nog verscheidene keren gemoderniseerd. In het complex zou nog een overblijfsel van het eerste fabrieksgebouw uit 1869 geïncorporeerd zijn.

Aan de achterzijde van het bedrijf naast de Moervaart: betonnen waterreservoir gebouwd kort na de Eerste Wereldoorlog en oorspronkelijk eigendom van de Belgische Spoorwegen, ter bevoorrading van de stoomlocomotieven van de spoorlijn Moerbeke-Lokeren. Vlakbij voornoemd waterreservoir ligt over de Moervaart een vroegere spoorwegbrug in de volksmond zogenaamd "Vapeurbrug" gebouwd kort na de Eerste Wereldoorlog (circa 1920). Brug bestaand uit een kort vast gedeelte en een langer beweegbaar gedeelte met hefbrug van geklonken ijzer. Twee bakstenen landhoofden en een middenpijler en twee dukdalven aan iedere zijde. Heftorens en bovenliggers in vakwerk. Bovenconstructie met contragewichten aan geleidingswielen.

  • BUVE A., Aantekeningen tot de Geschiedenis van de Suikernijverheid in het Waasland, in Annalen van den Oudheidkundige Kring van het Land van Waas, Deel 62, 1957, p. 1 10-1 14.
  • Mededelingen van de heer O. Adriaensen, directeur van de "Suikergroep N.V.".
  • VAN WILDERODE A., Moerbeke-Waas toen en thans, Beveren, 1982, p. 106, 107, 110.

Bron: LANCLUS K. & VERBEECK M. 1993: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Evergem - Lochristi, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Suikergroep N.V. [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34318 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.