• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis en gebouwen brouwerij Maenhout

Beschrijving

Burgerhuis en bijhorende voormalige brouwerij Maenhout, later zogenaamd "St.-Arnold", opgericht in 1886-90 door Emiel Maenhout. Stopgezet in 1948.

Woonhuis met klein voortuintje afgesloten door ijzeren hek op muurtje. Bakstenen lijstgevel met dubbelhuisopstand van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (pannen). Licht getoogde deur ( + trap ) en vensters, op begane grond met witte persiennes, op bovenverdieping met doorgetrokken lekdrempels. Omlopende kroonlijst met klossen. Blinde zijgevels.

Voormalige bedrijfsgebouwen, thans bierdepot, in U-vorm op binnenplaats gegroepeerd. Voor de oprichting van de brouwerij deed een gedeelte van de gebouwen aan de straat dienst als onderpastorie. Vierkante schouw. In 1931-32 toevoeging van een bottelarij. Bewaarde moutkelder en ast in de constructie van één bouwlaag aan de straatkant (pannen, nok parallel aan de straat).

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Aanvullende informatie

De voormalige bedrijfsgebouwen van brouwerij Maenhout werden gesloopt. Alleen het burgerhuis bleef bewaard.

Auteurs: Jacobs, Els