Molenaarswoning

Beschrijving

Voormalig molenaarshuis. Tot 1928 bevond zich op het rechter aanpalende perceel (op de hoek met de Kouterstraat en tegenover de Molenstraat) een houten korenwindmolen van het type open staakmolen op molenbelt.

Eenvoudig boerenhuis van één bouwlaag en vier traveeën, onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel met de straat), daterend van circa 1900. Gewitte bakstenen lijstgevel met één getoogd venster en voorts rechthoekige muuropeningen onder ijzeren I-latei met rozetten. Geel en bruin geverfde vensterluiken en een bruine houten kroonlijst. In L-vorm achter aanleunende lage stallen en een hoger bedrijfsgebouw waarin vroeger een stoombloemmolen was ondergebracht; schuurpoort en gedichte lagere wagenpoort.

• Inventaris van de wind- en watermolens in Oost-Vlaanderen, in Kultureel jaarboek voor de Provincie Oostvlaanderen 1961, Tweede Band, Gent, 1962, p. 65.

Auteurs: Verbeeck, Mieke