Directiegebouw van de Buurtspoorwegen

Beschrijving

Direktiegebouw van de Buurtspoorwegen (N.M.V.B.) Gesitueerd op een terrein waarvan de westzijde zich uitstrekt langsheen de Pasteurstraat en waarop sinds circa 1930 diverse gebouwen werden opgericht dienstig als arsenaal, werk- en stelplaats van de buurtspoorwegen. Afzonderlijk direktiegebouw voorin op de hoek achter een betonnen afsluiting (tweede kwart van de 20ste eeuw) met initialen B V. Breedhuis van drie bouwlagen en vijf traveeën, onder schilddak (pannen, nok parallel aan de straat), naar ontwerp van 1932 uitgevoerd circa 1933 in een streng gestructureerde art-decostijl. Bakstenen lijstgevels op hardstenen plint, sterk verticaal geleed door kolossale pilasters alternerend met de doorgetrokken grijsgeschilderde betonnen tussenstijlen van de vensters. Horizontaliserende, crêmekleurige, gecementeerde panelen boven de vensterregisters. Geveluitsprong vooraan links en op de achtergevelhoeken, gemarkeerd door gecementeerde verhoogde frontons.

Auteurs: Verbeeck, Mieke