Slachthuis

Beschrijving

Voormalige paardenslachterij en bloendekapperij (tot 1919). Lang dorpshuis van twee bouwlagen bestaande van links naar rechts uit een enkelhuis van twee traveeën, een brede poorttravee met doorrit en een ruim dubbelhuis van vijf traveeën, onder zadeldak (mechanische pannen, nok parallel met de straat). Gedenkplaat met volgend opschrift naast de deur van nummer 521: "Jef Fernand / Vandewiele / Commerce de chevaux / Fabricants de Sausissons / Maison Fondée / en / 1854". Verankerde en gecementeerde lijstgevel op hardstenen plint in afgevlakte rustica. Horizontaliserende vensterbanklijsten, geprofileerde kordons, spiegels onder de lekdrempelversiering van de bovenvensters. Horizontale banden in de cementering op de begane grond, met schijnvoegen op de bovenverdieping. Rechthoekige vensters en deuren, hogere korfboogpoort. Blauwgrijsgeschilderde deuromlijsting onder driehoekig fronton op consoles voor nummer 521. Geprofileerde daklijst met houten goot.

• DE VISSCHER F., Destelbergen in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1973, s.p.

Auteurs: Verbeeck, Mieke