Dienstgebouwen bij Kasteel Crabbenburg

Beschrijving

Dienstgebouwen bij Kasteel Crabbenburg. Twee personeelswoningen, koetshuis en stallen ondergebracht in een L-vormig gebouw opgericht circa 1875 achter een smalle omhaagde voortuin en met een achtertuin palend aan de oostelijke kasteelgracht. Bakstenen gebouw van één verdieping en acht traveeën lang, met een woning in beide uiteinden, onder snijdende zadeldaken (leien). Eclectisch getinte topgevels van drie traveeën op hardstenen plint en voorzien van sierankers. Getoogde vensters per travee ingeschreven in verdiepte rondboogvormige spaarvelden. Rechthoekige koetspoorten en getoogde staldeuren in rondbogen ritmeren de lijstgevel aan de achtertuinzijde. Grotendeels blinde straatgevel eveneens met rondbogen en een lage achterkeuken onder lessenaarsdak.

Auteurs: Verbeeck, Mieke