't Spaans Hof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed 't Spaans Hof

Beschrijving

Zogenaamd " 't Spaans Hof", voormalig omgracht adellijk verblijf, heden een boerderij zogenaamd "Spaanse hoeve". Op een kaart van P.J. Benthuys van 1725 afgebeeld als het goed van "den heere grave van donghelberghe" met kasteel in de westhoek van de omgrachte site; zuid-westelijke toegangsdreef vertrekkend aan "den hullen driesch", een vroeger driehoekig pleintje tussen de huidige Hullendriesstraat en de Wellingstraat. Sinds 1855, door schenking van Jan-Frans De Letter, eigendom van de kerkfabriek.

Bewaarde enkelvoudige omgrachting, ten noorden walgracht met zigzagverloop. Rest van vroeger kasteel heden gebruikt als boerenwoning; twee bouwlagen en vier traveeën lang onder een steil en hoog zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat), tussen trapgevels (9 treden + topstuk), waarschijnlijk daterend uit de 16de tot 17de eeuw, met latere aanpassingen. Zuidoostelijke lijstgevel met verlengd achterdakschild tussen aandaken met muurvlechtingen en een breed, groot puntvormig blind dakvenster met aanleunende schoorsteen, mogelijk overblijfsel van een vroegere haakse achterbouw. Verankerde en gewitte bakstenen gevels op gepikte plint. Voortrapgevel (9 treden + topstuk) van drie traveeën met twee rechthoekige benedenvensters met gekoppelde gebogen rollaagjes boven de houten latei; lekdrempels van tegels en houtwerk uit de tweede helft van de 19de eeuw. In de overeenkomstige travee van de bovenverdieping: één volledig en één half gedicht zandstenen kruiskozijn, onder met kleine houten roedeverdeling, boven met glas-in-loodraampjes. Een getralied kelderraam onder een beluikt en getralied zandstenen kruiskozijn in de halve puntgevel links. Drie rechthoekige benedenvensters met luiken in de zuidwestelijke lijstgevel: linker met sponning en strek, twee rechtse met houten latei. Twee gedichte zandstenen kruiskozijnen onder de hanggoot. Schaarse muuropeningen in de trapgevel aan de erfzijde. Eén bolkozijnen bovenvenster met sponning en twee kleine rechthoekige zolderraampjes. Korfboogdeur in bakstenen omlijsting met gewitte imposten en sleutel onder een gebogen druiplijst. Links een oculus, rechts een rechthoekig venster met 19de-eeuws houtwerk. Recente dienstgebouwen zonder noemenswaardigheden.

• Rijksarchief Gent, Kaarten en plans, nummer 1397.

Auteurs: Verbeeck, Mieke