Personeelswoningen en bijgebouwen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Personeelswoningen en bijgebouwen

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Aelmeersstraat en omgeving

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Aelmeersstraat en omgeving

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuizen

Beschrijving

Pittoresk ensemble gevormd door naast elkaar liggende landelijke woningen met gemeenschappelijke voortuin, aan de Aelmeersstraat afgesloten door een lage muur met ijzeren hekwerk. Samen met Aelmeersstraat nummer 9 vroeger behorend tot de afhangen van "Kasteel Ocket". Voormalige paardenstallen, koetshuizen en personeelswoningen vermoedelijk uit tweede helft 19de eeuw, circa 1900 en in tweede kwart 20ste eeuw aangepast en deels vervangen door de huidige woningen.

Nummer 43. Woonhuis van drie traveeën en één bouwlaag, met zadeldak (Vlaamse pannen), rechts palend aan nummer 39. Gekalkte bakstenen lijstgevel voorzien van sierankers onder de brede daklijst met muizentandfries. Oorspronkelijke getoogde deur met druiplijstje en gedeeld bovenlicht; rechthoekige vensters.

Nummer 39. Zijdelings aan de Meersstraat palende lange constructie van één bouwlaag en acht traveeën onder overstekend zadeldak (Vlaamse pannen). Vroeger minstens gedeeltelijk dienstig als stallen: zie drie getoogde staldeuren waarvan één versmalde. Twee puntvormige dakvensters, één met zolderlaadvenster. Twee lage getoogde vensters met duimen, twee hogere rechthoekige vensters en een rechthoekige deur met houten latei. Dakoverstekken afgewerkt met golvende houten dakrand. Voorpuntgevel met aangebouwd deurportaal en rondboogvormige muuropeningen.

Auteurs: Verbeeck, Mieke