Kasteeldomein Soupart

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteeldomein Soupart

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Aelmeersstraat en omgeving

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Aelmeersstraat en omgeving

• omvat de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Klaverken

Beschrijving

Voormalig "Kasteel Soupart", heden zogenaamd "Kasteel Klaverken" en ook "Kasteel De Vos" naar de huidige eigenaar. Kasteel achterin een park gebouwd in 1876 door de Gentse universiteitsprofessor F.J. Soupart naar ontwerp van architect A. Pauli. Voordien waarschijnlijk een landhuis of "maison de plaisance" met aanhorigheden eigendom van de familie d'Hoop, waarvan het woonhuis en de schuur circa 1872 werden gesloopt terwijl de stallen werden aangepast en bewaard bleven als aanhorigheid van het later bijgebouwde kasteel van Soupart (zie nummers 48-50).

Toegang tot het kasteelpark pal tegenover de Aelmeersstraat gemarkeerd door twee opvallende, overhoekse vierkante gemetste pijlers geschilderd in rood met witbepleisterde imitatiehoekkettingen en een siervaas op de dekplaat.

Neoclassicistische villa met kasteelallures door de zware vierkante toren met hoge afgeknotte spits op de hoek van de voorgevel. Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen op souterrain, onder mansardedak (leien) rondom voorzien van dakkapellen met vleugelstukken en driehoekig fronton. Donkerrode bakstenen lijstgevels op sokkel in afgevlakte rustica met contrasterende gewitte natuurstenen hoekkettingen, cordonlijsten en uitgewerkte omlijstingen die de traveeën verticaal markeren. Afgeschuinde rechterhoek van voorgevel met pilaster. Gevelbreed terras naast de toren onder een glazen afdak op fijne ijzeren zuiltjes met hartvormige schoren en een decoratieve ijzeren leuning tot beneden de toegangstrap (9 treden). Rechthoekige muuropeningen in geriemde omlijstingen met oren en verrijkt met een fronton of rechte kroonlijst. Bovenvensters voorzien van houten rolluikkasten. Brede omlopende gewitte houten kroonlijst met klossen. Gelijkaardige achtergevel in spiegelbeeld met een licht uitspringend vensterrisaliet in plaats van de torenuitbouw, zonder terras maar met een kwartslagtrap met bordes en ijzeren leuning naar de achterdeur.

• KERCKHAERT N. s.d.: Schelde. Durme nummer 2, Kastelenpad, Op stap door Oost-Vlaanderen, Gent, 8.

Auteurs: Verbeeck, Mieke

Kasteelpark

Het kasteel Soupart wordt omgeven door een park in landschappelijke stijl met een kasteelvijver. Aan de zuidwestelijke hoek van het park, naast het koetshuis, bevinden zich de dienstgebouwen van het kasteel en een ommuurde moestuin.

Auteurs: Claeys, Dries