Hoeve De Klaver

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning De Klaver

Beschrijving

Winkel-herberg-boerderij "De Klaver" gedeeltelijk schuilgaand achter een rij van vijf lindebomen. Boerenhuis van vijf traveeën en één bouwlaag, twee rechter traveeën van winkelhuis met later bijgevoegde halve verdieping, onder zadeldak (cementpannen). Jaartal 1784 in jaarankers op de linker zijgevel. Beraapte voorgevel op bepleisterde plint en met vlakke gewitte omlijstingen rondom vensters en deuren. Rechthoekige benedenvensters, lage getoogde bovenvensters en twee spiegelboogdeuren met tussendorpel en bovenlicht. Café met getrapte daklijst. Verankerde, gewitte bakstenen achtergevel op deels gepikte en deels gecementeerde plint. Klein getoogd opkamervenster met groen luik boven het getralied keldergat. Steekboogvormige achterdeur in een vlakke bepleisterde omlijsting en onder een oculus. Afbrokkelende druiplijst onder de lichte dakoverstek met hanggoot. Een rechthoekige beneden- en bovenvenster met houten latei midden in de linker zijgevel en een oculus naast de gevelhoek.

Roodgeschilderd ijzeren toegangshek naar het achtererf met losstaande bedrijfsgebouwen. Gewitte bakstenen dwarsschuur met koestallen onder zadeldak (Vlaamse pannen); pomp rechts onder de dakoverstek en aalpomp naast de koestaldeur met klimmend laaddakvenster. Laag bakstenen wagenhuis met klimmend houten dakvenster rechts van de brede wagenpoort. Bakhuis van het samengestelde type voorzien van een rechthoekige deur en venster met houten latei onder de bakstenen daklijst. Een gewitte bakstenen vleugel met paardenstallen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat) achter nummer 72.

Auteurs: Verbeeck, Mieke