erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
35922
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35922

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige hoeve met losse bestanddelen. Deels omhaagd voorerf voorzien van een ijzeren toegangshek aan twee overhoekse bakstenen hekpijlers. Naar het zuiden georiënteerde boerenwoning schuilgaand achter een recent aangebouwd woonhuis (nummer 39); één bouwlaag en vijf (?) traveeën, onder steil zadeldak (mechanische pannen), in kern mogelijk zelfs opklimmend tot de 17de eeuw, maar aangepast na een brand circa 1950. Bewaarde eiken zoldering waarvan de moerbalken versierd zijn met een voluutmotief en naar verluidt vroeger rustten op houten schoren. Gecementeerde en geschilderde erfgevel met gewijzigde rechthoekige muuropeningen. Rechts lage bijbouw van twee traveeën met zadeldak (Vlaamse pannen), van een vroegere weefkamer; rechthoekige deur en een klein venster met duimen onder de getrapte daklijst.

Zijdelings aan de straat palende lange bakstenen dwarsschuur onder zadeldak (pannen), naar verluidt gebouwd in 1895. Erfgevel met brede, geknikte dakoverstek en verhoogde schuurpoort. In de straatpunttop: spitsboogvormige beglaasde gevelnis met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje in een omlijsting van blauwe baksteentjes bekroond met een kruisje.


Bron: BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De boerenwoning die in kern mogelijk opklimde tot de 17de eeuw maar aangepast werd na een brand circa 1950, is inmiddels niet meer bewaard maar vervangen door nieuwbouw. De linkse hekpijler aan de straat is eveneens niet bewaard.

Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35922 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Destelbergen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.