Sint-Vincentiusschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Vincentiusschool

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Meisjesschool en klooster

Beschrijving

Sint-Vincentius basis- en kleuterschool. Aanvankelijk alleenstaand burgerhuis met omringende tuin en aanhorigheden aan weerszij van de voortuin. Heden kloosterhuis van de in 1882 opgerichte meisjesschool en klooster van de congregatie zusters van de Heilige Vincentius van Deinze. Licht neoclassicistisch getint dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën, onder schilddak (pannen), uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Geschilderde, beraapte lijstgevel begrensd door bepleisterde imitatiehoekstenen. Licht getoogde hoge muuropeningen in vlakke en witbepleisterde rechthoekige omlijstingen. Vensters met hardstenen lekdrempels en verschillende types raamkozijnen. Deurbovenlicht met decoratief geometrisch traceerwerk. Eenvoudig bepleisterd hoofdgestel. Gelijkaardige, bepleisterde en licht grijsgeschilderde achtergevel op donkergrijze plint. Vensters met homogeen houtwerk en ringen voor luiken. Centrale deur met gedeeld bovenlicht. Gevelaflijning door middel van architraaflijst en houten kroonlijst.

Aan weerszij van het kloosterhuis toegevoegde bakstenen schoollokalen uit begin en eind eerste kwart van de 20ste eeuw, gekenmerkt door verticale geleding door lisenen en bekroning van spaarvelden en gevels door baksteenfriezen.

• MICHEM F. 1987: 1837-1987. Congregatie Zusters van de Heilige Vincentius te Deinze, Tielt, 157-158.

Auteurs: Verbeeck, Mieke

Aanvullende informatie

Het kloosterhuis werd gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Alleen de twee schoolvleugels bleven bewaard.

Auteurs: Jacobs, Els