Kasteeldomein van Bottelare

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteeldomein van Bottelare

• omvat de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel van Bottelare

Beschrijving

Zogenaamd Kasteel van Bottelare ook Kasteel Stas de Richelle naar de bouwheer en bewoners. Gebouwd in 1875 op de grenslijn van Bottelare en Merelbeke met omgevend park met serpentinevijver. Neoclassicistisch kasteel van bak- en zandsteen met eclectische inslag. Constructie van twee verdiepingen op souterrain met asymmetrische plattegrond door de in- en uitsprongen aan elke zijde van de rechthoekige basisvorm. Hoofdvolume vooraan onder schilddak (leien met ijzeren sierhek) verlengd met zadeldaken boven de zes traveeën lange achtergevel.

Oksel van de linker zijgevel grotendeels ingenomen door een vierkante traptoren van drie geledingen en een klein, prieelvormig vierkant aanbouwsel. Symmetrisch opgebouwde voorgevel met een monumentaal uitgewerkt, uitspringend middenrisaliet bekroond door een gebroken gebogen fronton en voorafgegaan door een bordes met balustrade en brede steektrap. Opvallende gevelelementen zijn de met horizontale banden gestreepte hoekpilasters, de door hun gedecoreerde omlijstingen geaccentueerde muuropeningen, de omlijste steigergaten onder de houten kroonlijst met modillons van het omlopend hoofdgestel. In de aangebrachte sierankers zijn de initialen S en R van de familie te herkennen. Sierlijke, gewitte ijzeren balkon- en terrasleuningen aan de achtergevel. Bijzondere leien torenspits: van vierkant via koepelvorm overgaand in een achtkantige spits en met vier decoratieve houten dakkapellen. In de noordelijke zijgevel: neogotische natuurstenen gevelnis met beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind dat een draak doodt; gesculpteerde console onder meer versierd met banderol.

Interieur: salon in neo-Vlaamserenaissance-stijl met plaasteren lambriseringen voorzien van het bouwjaar 1875.

Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke

Domein

Het kasteel werd vanaf 1885 gebouwd door Laurent Stas de Richelle op de gronden van de familie de Volder die eigendom waren van het buitengoed de Volder en de omringende gronden. Thérèse de Volder was gehuwd met Bernard Stas de Richelle, vader van Laurent.

In de loop van het einde van de 19de eeuw en het begin van de 20ste eeuw werd het park aangelegd in landschappelijke stijl met slingerende paden, afwisselend open zichten, onder andere tussen het kasteel en de serpentinevijver en met bomengroepen en bosjes.

Ten noorden van het kasteel werden de bijgebouwen van het kasteel opgericht met onder andere personeelswoningen, duiventoren, serre, loods en garage. Daarnaast een ommuurde moestuin met werkhuis en hondenren.

• LEMMENS G. 2015: Het kasteel van Bottelare en het geslacht Stas de Richelle, Heemkundig Genootschap Het Land van Rode, 43, 171, 89-93.
  • Topokaart 1860-1873: Topografische kaart van België, eerste basiskaart, terreinopnames 1860-1873, uitgegeven door het Krijgsdepot tussen 1865-1880, schaal 1:20.000, originelen in het Nationaal Geografisch Instituut.
  • Topokaart 1890-1902: Topografische kaart van België, eerste basiskaart, eerste uitgave: 2de herziening 1890-1902, schaal 1:20.000, originelen berusten bij het Nationaal Geografisch Instituut.
  • Topokaart 1928-1950: Topografische kaart van België, eerste basiskaart, tweede uitgave, terreinopnames 1928-1950, schaal 1:20.000, originelen berusten bij het Nationaal Geografisch Instituut.