Burgerhuis In het Haentien

Beschrijving

Dubbelhuis met fraaie rococoklokgevel, "ANNO/1773" (zie kroonlijst - samen met huisnaam); drie bouwlagen en dito traveeën onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, leien).

Baksteenbouw; voorgevel op de top na voorzien van een arduinen parement. Opengewerkte gevelordonnantie over de drie bouwlagen, gemarkeerd door quasi gekoppelde muuropeningen en vrij smalle borstweringen. Steekboogvensters in een vlakke bandomlijsting met versierde sluitsteen tussen een festoen; geprofileerde lekdrempels op consooltjes, waartussen een bloemenslinger. Kelderluik in derde travee.

Benadrukte middentravee met op de begane grond een spiegelboogdeur in een geprofileerde omlijsting op neuten, voorzien van een schelpvormige sluitsteen; houten gebogen tussendorpel en waaier, bekronende gekorniste druiplijst op rocailleconsoles. Deurvensters gevat in schouderboogvormige omlijstingen op neuten, met rocaillemotieven in de zwikken op de bel-etage, onder een gebogen druiplijst op de bovenste verdieping. Fraai uitgewerkte smeedijzeren balkonleuningen, volgens oude foto's na 1918 aangebracht. Geveltop tussen aflijnende voluten; schouderboogvormig zoldervenster onder een gebogen druiplijst met strekse uiteinden; bekronend driehoekig fronton met blind ingeschreven oculus. Erboven een gebeeldhouwde haan.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde