Kasteel Rosmeulen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Rosmeulen

Beschrijving

Neorococogebouw uit begin 20ste eeuw, gelegen temidden van een park met vijver, afgesloten door een gesmeed ijzeren hek tussen hardstenen pijlers; een oprit, geflankeerd door een balustrade met sfinxen verbindt het inrijhek met het gebouw.

De gevels van het grosso modo rechthoekig gebouw, twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak (leien), zijn sterk geprofileerd door een grote verscheidenheid aan in- en uitspringende elementen (rislaieten, erker, torenachtige uitbouw onder koepeldak, zuilengalerij). De bepleisterde en beschilderde lijstgevels zijn voorzien van korfboogvormige muuropeningen (fraai houtwerk en smeedijzer) en overvloedige stucwerkdecoratie.