Parochiekerk Sint-Laurentius

Beschrijving

Zaalkerk, gebouwd in 1773 door baron van der Heyden de Belderbusch, groot-commandeur van de Duitse Orde te Alden-Biesen (1767-1789), zoals aangeduid door een wapenschild met datering in de noordelijke zijbeuk. Deze kerk werd aangebouwd tegen de behouden toren der oorspronkelijke kerk; hij behield een oude, romaanse kern in de silex-onderbouw, verhoogd in mergelsteen begin 13de eeuw. Het koor, evenals het neoclassicistische portaal schijnen te dateren uit een recentere periode (eerste helft 19de eeuw ?). Aan alle zijden, behalve de voorkant omringd door het ommuurde kerkhof; twee linden vóór de toren.

De plattegrond beschrijft een éénbeukige kerk van drie traveeën, met voorstaande westtoren, en een koor van een rechte travee met halfronde sluiting en recente sacristiëen aan weerszij.

Vierkante westtoren van drie geledingen onder ingesnoerde naaldspits (leien). Onderbouw van silex met mergelstenen hoekblokken, de twee bovenste geledingen van mergelsteen. De tweede geleding is op elke zijde voorzien van twee rondboogvormige spaarvelden; de derde geleding is op elke zijde voorzien van een rondboogvormig galmgat met afgeschuinde neg. Geprofileerde, mergelstenen kroonlijst. Getoogd, neoclassicistisch portaal in een rechthoekige, hardstenen omlijsting met sluitsteen en geprofileerde druiplijst (midden 19de eeuw).

Bakstenen schip, voorzien van mergelstenen plint en hoekblokken. Onder de kroonlijst, baksteenfries (overhoekse muizentandfries met dropmotief). Rondboogvensters in een kalkstenen omlijsting met vlakke imposten en licht uitspringende sluitsteen. Blind, bakstenen koor op lage bakstenen plint Zadeldak (leien). Wapenschild van de bouwheer en chronogram: ECCLESIAM DEO SINE TURRI EXTRUO/ ANNO 1773 ingemetst in de noordmuur van het schip.

Bepleisterd interieur. Overwelving door middel van een rondboogvormig kruisribgewelf op consoles.

Mobilair: Beeld van Sint-Lucia, gepolychromeerd hout (16de eeuw); beeld van Sint-Sebastiaan, gepolychromeerd hout (circa 1700).

Portiekaltaar, eik, barok (begin 18de eeuw); altaarstuk met voorstelling van Calvarie, naar Van Dijck, doek. Biechtstoel, eik, barok (eind 17de- begin 18de eeuw); biechtstoel, eik, Louis Philippe (eerste helft 19de eeuw).

Orgel, Luikse school, omgebouwd in 1885 door Pereboom & Leyser, Maastricht; balustrade en kast, eik, barok (eerste helft 18de eeuw) met wapenschild van baron Bocholtz, commandeur van de duitse Orde te Alden Biesen, volgens chronogram gedateerd 1695, afkomstig van de preekstoel.

• DANIELS P. & PAQUAY J., Inventaire archéologique des objets existant dans les édifices publics. Canton de Tongres, II, Hasselt, 1918.
  • GEUKENS B., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen. Provincie Limburg. Kanton Tongeren, Brussel-St.-Truiden, 1976, p.28-30.
  • ROOSE P., inspecteur orgelzaken B.M.L., onuitgegeven gegevens.