Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Beschrijving

In 1669 gebouwd door Walther de Selys-Fanson, heer van Vreren, Heur en Wihogne. Er wordt een mirakuleus, potaarden beeld vereerd, met bedevaart op Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart.

Rechthoekig gebouw van twee traveeën met driezijdige koorsluiting, op de sluitsteen van het portaal gedateerd 1669.

Bakstenen gebouw onder zadeldak, met klokketorentje boven de tweede travee. Plint van silex en mergelsteen. Mergelstenen banden en hoekbanden. De voorgevel is een trapgevel, in de top voorzien van een mergelstenen rondboognis; rondboogportaal in een rechthoekige, geblokte omlijsting van kalksteen, verankerd door middel van gesmeed ijzeren muurankers met krullen. Gelijkaardig, eenvoudiger portaal in de noordwestgevel. Geblokte, kalkstenen rondboogvensters.

• DANIELS P. & PAQUAY J., Inventaire archéologique des objets existant dans les édifices publics. Canton de Tongres, vol.I, Hasselt, 1914, p.19-33.
  • FRERE J., Limburgsche volkskunde, Hasselt, 1928, p.99.
  • PAQUAY J., Les paroisses de l'ancien concile de Tongres, (Bulletin de la Société d'Art et d'Histoire du Diocèse de Liège, 18, 1909, p.106).
  • SEVERIJNS P., Een greep uit de geschiedenis der kerkdorpen, in: 2000 jaar Tongeren. 15 vóór Chr. tot 1985. Hasselt, 1988, p.213-214.