erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
37638
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37638

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Kleine hoeve, rest van een voormalige gesloten hoeve (Ferrariskaart, 1771-1777), die deel uitmaakte van de straatwand. Thans niet meer in bedrijf.

Het woonhuis is een dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), met de voorgevel aan de straat gelegen. Begin 19de eeuw. Bakstenen gebouw op een gecementeerde plint. Op de bovenverdieping bleven de oorspronkelijke vensters bewaard, rechthoekig in een geprofileerde houten omlijsting. Rechthoekige deur in een vlakke kalkstenen omlijsting.

Achter het huis, het erf, met de resten van de dienstgebouwen: een kleine dwarsschuur en stal van stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen.


Bron: SCHLUSMANS F. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Voeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37638 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.