Klooster en pensionaat der ursulinen

Beschrijving

Voormalig klooster en pensionaat der ursulinen, opgericht in 1852; thans rusthuis. Complex geheel dat zich uitstrekt aan de zuidzijde van de Kloosterstraat, en waarvan de belangrijkste elementen, twee vleugels in kern van de tweede helft van de 18de eeuw, resterend van een hoeve, en de neogotische kapel van 1900, verbonden zijn door vleugels uit de tweede helft van de 19de eeuw.

De neogotische kapel is een bakstenen zaalkerkje met een schip van vijf traveeën en een koor van twee rechte traveeën met vlakke sluiting onder zadeldaken (leien), met een klokkenruiter boven de eerste travee. Het gebouw is opgetrokken op een souterrain. De traveeën worden gemarkeerd door drieledige steunberen waartussen de spitsboogvensters. Beide elementen, evenals de spitsboogfries onder de kroonlijst zijn afgewerkt met natuursteen. Het koor wordt aan beide zijden geflankeerd door vleugels van twee verdiepingen in dezelfde stijl.

Het kloosterpand ligt ten westen van de kapel, en bestaat ten noorden en ten zuiden uit zeer sobere gebouwen van baksteen uit de tweede helft van de 19de eeuw, voorzien van getoogde muuropeningen. De gecementeerde straatgevel is voorzien van rechthoekig muuropeningen.

De westvleugel dateert van circa 1775. Bakstenen gebouw van drie bouwlagen onder mansardedak, voorzien van getoogde vensters in een geprofileerde kalkstenen omlijsting met afgedekte sluitsteen. De gecementeerde zijgevel aan straatzijde is voorzien van rechthoekige vensters en een rechthoekige deur in een vlakke kalkstenen omlijsting (eerste helft 19de eeuw); in de cementering de initialen R.U.

Dit gedeelte is verbonden door een langgestrekte vleugel uit de tweede helft van de 19de eeuw met een tweede, westelijk gelegen diephuis uit de tweede helft van de 18de eeuw. Tussen beide 18de-eeuwse gedeelten, tegen de gevel van de hogervermelde vleugel, een glazen veranda met gietijzeren zuiltjes (circa 1900). Hier bevindt zich een tuin die met een lage muur en ijzeren hek van de straat is afgesloten.

Los hiervan, ten westen, een bakstenen zaaltje van één bouwlaag onder plat dak, gedateerd 193., en aan de straatzijde een bakstenen kapel van één travee onder zadeldak met klokkenruiter, mogelijk uit dezelfde periode.

• S.N., Heemkring Voeren en Omstreken, Architectuur in Voeren en Omstreken. 1794-1914, Voeren, 1989, pagina 7.

Aanvullende informatie

Ten zuiden van het complex tussen Tienhof en Heuvelke beboomd parkje, horend bij het klooster met hierin nog heiligenbeelden en een kapel met Onze-Lieve-Vrouw en opschrift "Je suis la gardienne de ces lieux". Grenzend aan de holle weg ten zuiden (Heuvelke) Lourdesgrot opgebouwd uit natuurstenen.