Watermolen Het Meuleke

Beschrijving

Voormalige watermolen op de Voer. De oude kern wordt aangeduid door de bewaarde erk (molensluis) - steen met de datering 1746. Tot de Eerste Wereldoorlog werd hier commercieel gemalen; na de verwoesting in 1914 worden de gebouwen volledig heropgebouwd; met een nieuwe, zeer beperkte installatie wordt tot 1943 graan gemalen voor eigen gebruik; tot 1946 zorgde deze installatie voor de eigen electriciteit. Na verkoop in 1984 wordt de installatie verwijderd (1985).

L-vormig geheel, bestaande uit bakstenen gebouwen onder zadeldaken met verspringende nokhoogten. De gebouwen werden na verwoesting tijdens de Eerste Wereldoorlog volledig heropgebouwd en voor kort gerestaureerd, waarbij de moleninstallatie verdween.

Woonhuis in de zuidwesthoek, dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen op sterk verhoogde begane grond; twee keldervensters.

Links, aansluitende, lagere stal van anderhalve bouwlaag. De westvleugel omvat de dwarsschuur en het molenhuis. Alle gebouwen zijn voorzien van getoogde, bakstenen vensters met hardstenen lekdrempels; rechthoekige zoldervensters. Getoogde bakstenen deuren met hardstenen negblokken aan de posten. De staldeuren zijn halfdeuren, de schuurpoort is een hoge rondboogpoort, eveneens voorzien van hoger beschreven posten.

• NIJSSEN J. & VANDENABEELE E., Molenboekje Voeren en omliggende (V.V.V. Voerstreek en Opbouwwerk Voeren), Voeren, 1991, 2de uitg., pagina 9.
  • VANDENABEELE E., onuitgegeven nota's.