Hoeve met losstaande bestanddelen

Beschrijving

Hoeve, voorheen (Ferrariskaart, 1771-1777) van het type met twee evenwijdige gebouwen, waarvan het oorspronkelijke woonhuis dateert uit de 17de eeuw. In zijn huidige vorm bestaat de hoeve uit drie evenwijdige gebouwen onder zadeldaken (nok loodrecht op straat, grotendeels Vlaamse pannen). Het middenste gebouw bevat het oude woonhuis; het noordoosten, aansluitende dienstgebouw (stal of dwarsschuur?) werd eind 19de eeuw tot tweede woonhuis omgebouwd.

Het oude woonhuis is een vakwerkconstructie onder steil zadeldak. Hoge, breukstenen plint. Rijk vakwerk met talrijke kleine, vierkante vakken, thans met bakstenen vulling. Gewijzigde muuropeningen. Rechter zijgevel van breuksteen. De breukstenen stoel in de achtergevel is niet zo hoog; een muurpand in het rechter gedeelte is in breuksteen versteend. Het 19de-eeuwse gedeelte is versteend in baksteen en voorzien van getoogde muuropeningen; aangebouwde travee tegen de linker zijgevel.

De noordwestelijke vleugel is een stal uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bakstenen gebouw met enkele breukstenen muurpanden in de onderbouw. Getoogde bakstenen muuropeningen.

Kleinere, zuidoostelijke stal uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bakstenen gebouw, de eerste bouwlaag van breuksteen met bakstenen hoekbanden en dito omlijstingen der getoogde en halfronde muuropeningen.