erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
37854
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37854

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Altenbroek en Voervallei met omgeving
    Deze bescherming was geldig van tot

  • is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Altenbroek en Voervallei met omgeving
    Deze bescherming was geldig van tot

Beschrijving

Kleine, voormalige hoeve, voorheen eigendom van de gebroeders Vreuls. Gerestaureerd circa 1975. Hoeve met losstaande bestanddelen, oorspronkelijk bestaande uit meer elementen dan tegenwoordig (Ferrariskaart 1771-1777), gelegen aan het kruispunt van de wegen naar De Planck en Ulvend. Eerste helft 18de eeuw.

Ten oosten, woonhuis van anderhalve bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Gebouw van silexblokken, in de linker zijgevel voorzien van bakstenen hoekbanden en dito muurvlechtingen aan het aandak. De gevel aan erfzijde is gedeeltelijk van baksteen. Gedeeltelijke onderkeldering; één getralied, kalkstenen keldervenster. Gesmeed ijzeren muurankers. Aan straatzijde, één getralied bolkozijn in een geprofileerde houten omlijsting; vier rechthoekige houten zolderluiken; één houten bolkozijn in de erfzijdegevel. Aan deze zijde een rechthoekige deur in een geprofileerde, houten omlijsting. De zuidelijke zijgevel is voorzien van een getralied bolkozijn in een kalkstenen omlijsting met sponningbeloop, voorheen beluikt, waarboven een kleine, kalkstenen rondboognis; in de geveltop een klein, rechthoekig venster in een kalkstenen omlijsting met diefijzer en sponningbeloop, voorheen beluikt.

Tegen deze gevel bevindt zich een gesmeed ijzeren kruis met gietijzeren Christusbeeld.

Kleine stal ten zuiden, opgetrokken in silexblokken, met verankering en restauraties van baksteen en met in de zijgevel resten van stijl- en regelwerk (ankerbalkstandjuk met geschoorde nokstijl).

  • NIJSSEN J., Manuscript Voerense percelen, 1992.

Bron: SCHLUSMANS F. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Voeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Altenbroek en Voervallei met omgeving

  • Is deel van
    De Planck


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37854 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.