Boerenburgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenburgerhuis

Beschrijving

Voormalig boerenburgerhuis, thans in gebruik als arrondissementscommissariaat. Langgestrekt gebouw van vier traveeën en twee en een halve bouwlagen onder mank zadeldak, van circa 1910. Bakstenen gebouw, waarvan de drie linkse traveeën het woonhuis, de rechtertravee stallen en dienstgedeelte bevatten; de muuropeningen der stal bevinden zich in de rechter zijgevel. Dubbelhuis van drie traveeën, op verhoogde begane grond; hardstenen plint met keldergaten. Getoogde muuropeningen in een hardstenen omlijsting; rechthoekige zoldervensters in dito omlijsting.

In de rechtertravee een getoogd, bakstenen poortje, voorzien van hardstenen sluitsteen en hoekstenen aan de boog, erboven een gelijkaardig, getoogd venster. Getoogde bakstenen vensters en deuren in de zijgevel.

• NIJSSEN J., Manuscript Voerense percelen, 1992.