Hoeve met losstaande bestanddelen

Beschrijving

Hoeve met gebouwen L-vormig gegroepeerd rondom het erf, dat wat hoger ligt dan het straatniveau. Gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen).

Woonhuis en stal in de zuidoostelijke vleugel (nok loodrecht op straat), waarschijnlijk daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw. Het woonhuis, rechts, is van baksteen met muurpanden van silexblokken, voorzien van getoogde, bakstenen muuropeningen (tweede helft 19de eeuw). Het stalgedeelte is in stijl- en regelwerk (ankerbalkgebint) met bakstenen vullingen, op een hoge stoel van silexblokken; het kapgebint is een ankerbalkstandjuk met geschoorde nokstijl. Rechthoekige muuropeningen in houten omlijsting.

Achteraan het erf, haaks op voornoemd gedeelte, dwarsschuur van baksteen, met resten van het stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen. De voorgevel is thans vrijwel volledig ingebouwd door een houten dienstgebouw.

Bron: SCHLUSMANS F. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Voeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n2, Brussel - Turnhout.