Hoeve Stassen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Stassen

Beschrijving

Gerestaureerde, semi-gesloten hoeve, met oude kern uit de 17de eeuw of eerste helft van de 18de eeuw, de gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen) gegroepeerd rondom een rechthoekig erf, bereikbaar via een korfboogvormige, bakstenen inrijpoort met hardstenen posten aan straatzijde. De hoeve komt in deze vorm zowel op de Ferrariskaart (1771-1777) als in de Atlas der Buurtwegen (1847) voor.

Woonhuis ten zuidwesten van het erf, een twee verdiepingen hoog gebouw, waarvan de erfzijdegevel zijn vakwerkbouw behield met zeer kleine, vierkante vakken, thans met bakstenen vullingen, op een hoge, breukstenen plint. Recente vensters. Rechthoekige deur in een vlakke kalkstenen omlijsting op neuten (eerste helft 19de eeuw) met origineel houtwerk en bovenlicht met waaier. De gevels aan straatzijde en de achtergevel zijn volledig van breuksteen, de achtergevel is voorzien van kleine rechthoekige vensters in kalkstenen omlijsting (eerste helft 18de eeuw), de zijgevel van twee kleine vensters in houten omlijsting. Aanbouwsel onder lessenaarsdak tegen de rechter zijgevel. De ronde uitbouw in de achtergevel is een put, gedateerd 1717.

Stallen in de overige vleugels. De noordwestelijke stalvleugel is opgetrokken uit witgekalkte breuksteen, en omvatte voorheen de dwarsschuur. Naast een rechthoekige staldeur in kalkstenen omlijsting (eerste helft 19de eeuw?) is de gevel thans voorzien van recente muuropeningen binnen de gedichte, rechthoekige schuurpoort onder houten latei.

De stal in de noordoostelijke vleugel behield in de bovenbouw het oorspronkelijke stijl- en regelwerk, thans met bakstenen vullingen; de onderbouw werd in cementblokken versteend. Recente muuropeningen in dit gedeelte en het aansluitende, met lagere nokhoogte. Alleen het rechthoekige, houten laadvenster in de bovenbouw van eerst genoemde gedeelte is oorspronkelijk.

• NIJSSEN J., Manuscript Voerense percelen, 1992.
  • WAUTHLE P., onuitgegeven nota's.