Herberg Jerusalem

Beschrijving

Voormalige herberg zogenaamd "Jerusalem" (tot circa 1975); opgericht in 1770 aan de nieuwe steenweg op Tielt op de hoek met Westaarde. Oorspronkelijk vermoedelijk slechts één bouwlaag waarvan drie rechter traveeën resten in het huidige stalletje met vlechtingen in linker zijpuntgevel.

Huidig dubbelbuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), uit de eerste helft van de 19de eeuw. Verankerde, grijsgeschilderde lijstgevel op gecementeerde plint, getoogde vensters op arduinen dorpels met duimen (begin 20ste-eeuws houtwerk met schuiframen en rolluiken op de begane grond). Centrale deur met drie treden. Aflijnend bepleisterde hoofdgestel en houten kroonlijst.

Interieur met oorspronkelijk links de herberg en rechts woonkamer met behouden stucplafond.

Rechts, aanleunende berging onder zadeldak (nok loodrecht op de straat).

• HUYS P., De herbergen te Deinze en omliggende in het jaar 1779, in Bijdragen tot de geschiedenis der stad Deinze en van het land aan Leie en Schelde, XLVI, 1979, p. 149-183.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen