Neoclassicistisch hoek- en rijhuis

Beschrijving

Imposant neoclassicistisch ensemble ingeplant op de hoek Achiel Van Eechautestraat met aanpalend vijf resterende traveeën van de voormalige zijdefabriek van J. en F. Lagrange (1878-1932). Neoclassicistisch hoek- en rijhuis met deels verbouwde begane grond, twee bouwlagen en respectievelijk vier, één afgeronde hoektravee en vijf + vier traveeën onder zadeldak (pannen), van circa 1885. Bepleisterde en geschilderde parementen met imitatiebanden, horizontaliserende puilijst, cordon en uitgewerkt hoofdgestel met zware decoratie met gestileerde blad- en bloemmotieven; overstekende kroon- en tandlijst. Getoogde omlijste vensters, op de hoektravee vervangen door ruime rechthoekige winkelramen, op de bovenverdieping extra geaccentueerd door zware sluitsteen en rankwerk; balusterborstweringen. Nummer 24 met behouden getoogde poort.

• Monumenten, merkwaardige gebouwen en landschappen. Stad Deinze.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen