Hof ter Linden

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof ter Linden

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof ter Linden

Beschrijving

Pachtgoed vermeld sinds de 15de eeuw en oorspronkelijk leen van de heerlijkheid "het Horensche". Voorheen omgrachte hoeve met 8-vormige walgracht waarbij woonhuis en dienstgebouwen afzonderlijk omgracht zijn. Nog deels omgrachte en omhaagde hoeve met losse bestanddelen op het voorerf. Voorheen aflijnende rij lindebomen aan de straatzijde.

Ten noorden, op een terp gelegen boerenwoning van zeven traveeën en onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat) mogelijk opklimmend tot de 18de eeuw, heden met voornamelijk 20ste-eeuws voorkomen door vernieuwing van de linker travee na beschieting in 1940. Gekalkte erfgevel met één bewaard oorspronkelijk venster met luiken rechts van de rechthoek, vlak omlijste deur. Sporen van vlechtingen in rechter zijpuntgevel. Rechts aangebouwde bakstenen stallen onder lager zadeldak, uit eind 19de eeuw met parallel erachter een bakstenen dienstgebouwtje.

Ten noorden en ten zuiden, bakstenen stallen en schuur onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat), uit de 19de eeuw doch op dezelfde plaats ingeplant als de oude gebouwen.

• Rijksarchief Gent, Fonds Deinze, nummer 230.
  • SMITH K., Over de hoeven van Deinze, in Bijdragen tot de geschiedenis der stad Deinze en van het land aan Leie en Schelde, LIII, 1986, p. 106-109.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen