Villa Landing

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Landing

Beschrijving

Zogenaamd Villa Landing, nu restaurant Wallebeke. Voormalig woonhuis van dokter Martens gelegen aan de Leie tegenover zijn privé-kliniek, eveneens naar ontwerp van architect Henry van de Velde van 1933-34. Verbouwd in 1956 en 1983. Zogenaamd naar een gelijknamige verzenbundel van Wies Moens.

Oorspronkelijk perfect in zijn omgeving geïntegreerd gebouw met sterke horizontale gerichtheid en plastisch ritme met afgeronde volumes met grote muuropeningen en verspringende platte daken. Contrastwerking tussen de witte gecementeerde muurvlakken en aflijnende stroken baksteen en beton en de overstekende kroonlijst. Ingang onder betonnen luifel, thans met glazen tochtportaal. Linkertravee met storende toegevoegde glazen erker op de bovenverdieping. Achtergevel met grote ramen, oorspronkelijk uitziend op de Leie en de aangelegde tuin die in harmonie met de omgeving ontworpen was door tuinarchitect G. Wachtelaer in een schuchtere poging tot nieuwe zakelijkheid, verfraaid met beelden van G. Minne en J. De Decker. Nu volledig gewijzigd evenals het interieur.

• FLOUQUET P.L., Une clinique diétique à Astene, architecte Luc Viérin à Bruges,< em> in Bâtir, 51, 1937, p. 1049-1050.
  • PLOEGAERTS L. - PUTTEMANS P., L'Oeuvre Architecturale de Henry van de Velde, Brussel, 1987, p. 397.
  • Een toren voor boeken (1935-1985), Tentoonstellingscatalogus, Gent, 1985, p. 17-18.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen