Klooster met kleuter- en lagere school

Beschrijving

Klooster, kleuter- en lagere school, gesticht in 1908 door de congregatie zusters van de Heilige Vincentius van Deinze, in 1922 uitgebreid met het Heilig Hart Instituut voor mentaal gehandicapten. Heden Medisch Pedagogisch Instituut Heilig Hart met nieuw gebouwencomplex (1967-1972) aan de Leernsesteenweg nummer 53.

Oorspronkelijke stichting in een oude hoeve aan de Leie, aangekocht in 1908. Huidige aangepaste gevel uit de eerste helft van de 20ste eeuw met kleurrijk bakstenen parement, rechthoekige vensters onder I-latei en decoratieve ontlastingsbogen; sierankers. Centrale bovenpenant met nis en Heilig Hartbeeld. Links poortrisaliet met getoogde poort en bovenvenster.

• KERCKHAERT N., Kroniek van Bachte-Maria-Leerne (1823-1973), Bachte-Maria-Leerne, 1973, p. 242-243.
  • MICHEM F., 1837-1987 - Congregatie Zusters van de Heilige Vincentius te Deinze, Tielt, 1987, p. 72, 149-150.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen