Raesboomkapel en dorpswoning

Beschrijving

"Raesboomkapel" met aanpalend huis, ingeplant op de hoek Leernsesteenweg. Oorspronkelijk vermoedelijk een Onze-Lieve-Vrouwekapelletje in een boom, vermeld als "Raesboomkin" in een oorkonde van 1450.

Huidig kapelgebouwtje van 1661 (zie gevelsteen) opgericht onder pastoor Lonqueval en eindbestemming van de zogenaamd "Kapellekensommegang". Vermoedelijk in de loop van de tweede helft van de 19de eeuw uitgebreid met een woonhuis en kapel gerestaureerd in 1868 door gravin t' Kint de Roodenbeke-de Naeyer van het kasteel van Ooidonk.

Oorspronkelijke kapel: bakstenen gebouwtje (loodrecht op de steenweg) met voorpuntgevel met aandak en vlechtingen, één bouwlaag en één travee onder zadeldak (leien). Omlopende bakstenen sokkel met afschuining. Voorgevel hersteld in 1868 met toegevoegde boognis in geblokte natuurstenen omlijsting met bekronend wapenschild van de familie t' Kint de Roodenbeke-de Naeyer en jaartal 1868. Nis met gepolychromeerd Onze-Lieve-Vrouwebeeld achter traliewerk. Onderaan een gevelsteen met opschrift: "Heylige Maria in Raesboom bidt voor ons - 1661". Geveltop met vernieuwd vierkant venstertje. Verankerde, rozegeschilderde linker zijgevel met beluikt houten bolkozijn. Rechts van de kapel, toegevoegde verankerde bakstenen torentravee op vierkante plattegrond met twee geledingen, op de bovenverdieping met afgeschuinde hoeken en getoogde venstertjes, onder leien afgekant tentdak met bolbekroning.

Achter de kapel aangebouwd woonhuis van twee traveeën met verankerde rozegeschilderde gevel, onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Gepikte plint en rechthoekige deur en vensters onder houten latei; rood- en witgeschilderde luiken. Achtergevel met verlaagd dakschild rechts en blinde schuinoplopende travee als verbinding met het torentje links.

Links van het woonhuis bakstenen stallen (nok loodrecht op de straat) en bakhuisje achterin de tuin (nok parallel aan de straat).

• JANSSENS A., Het Raasboomkapelletje van Bachte-Maria-Leerne, in Het Land van Nevele, XIX, 1, 1988, p. 39-41.
  • KERCKHAERT N., Kroniek van Bachte-Maria-Leerne (1823-1973), Bachte-Maria-Leerne, 1973, p. 64-65.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen